Svetovo preslávená chuť nášho Kampotského korenia

Najboljši poper prihaja iz pokrajine Kampot v Kambodži, kar potrjuje tudi status PGI. Kaj vse vpliva na kakovost in okus Kampotskega popra?

Dokonalá kombinácia klímy a pôdy v Kambodži

Výnimočná kvalita potvrdená chráneným označením pôvodu

FARBA

ČERSTVOSŤ

KONTROLA

KVALITA

FARBA

Bez ohľadu na to, aká je, vždy ide o tú istú kuličku korenia v rôznych fázach zrelosti. Napríklad čierny korenie sa zbiera ako nezrelé zelené po vetvičke, ale červené sa zbiera po kuličke až keď zčervená.

ČERSTVOSŤ

Bežné korenie cestuje cez mnoho predajcov niekoľko mesiacov po celom svete v nevyhovujúcich podmienkach bez vákuovania, na lodi, kde vetrie a zapácha. K vám sa tak dostane len prázdna kulička bez chuti. My Kampotské korenie vákuujeme ihneď po zbere spoločne s farmármi na českých strojoch a potom prepravujeme do ČR, kde ho balíme až tesne pred predajom. Vďaka tomu sa vám do rúk dostáva najčerstvejšie korenie priamo z plantáže.

KONTROLA

Prísne dodržiavame Book of Specifications - oficiálny dokument, ktorý deklaruje, aká kulička Kampotského korenia môže opustiť Kambodžu. Farmári preberajú korenie tradične ručne a pinzetou, takže do ČR nám dorazí v cca 99,6% čistote. Tu ho znova kontrolujeme na špičkovom stroji s optickou mechanikou Bühle r Sortex, ktorý zachytí posledné stebielka trávy a dočistí korenie na 100 %. Nepoznáme inú firmu, ktorá by mala takto precíznu viacnásobnú kontrolu.

KVALITA

Od nás k vám sa dostane len kulička veľká zhruba 4 mm, veľmi tvrdá, plná chute, sytá na farbe, šťavnatá a naozaj aromatická. Kampotské korenie rastie na juhu Kambodže vo veľmi vzácnom podnebí a bohatej pôde, kde majú rastlinky dostatok živín, a všetko je prísne prírodné. Výnimočná kvalita Kampotského korenia prináša aj zdravotné benefity - vďaka obsahu piperínu zrýchľuje metabolizmus, prekrvuje sliznice, detoxikuje, pomáha pri bolestiach, zlom dýchaní a funguje dokonca aj ako afrodiziakum! Náš korenie je vďaka precíznej kvalite aj bezlepkové.

DRIED PEPPERS

Farba korenia je ovplyvnená štádiom zrelosti počas zberu aj postupom jeho následného spracovania.

  • ČIERNY PEPER

    Je to nezrelý zelený korenie, ktorý sa zbiera na začiatku roka a po usušení na slnku zčerná. Čierny korenie z Kampotu prekvapí nielen lahodne intenzívnou chuťou, ale aj nečakanými podtónmi kafra, doplneného o mätu, tymián a eukalyptus. Slnkom sušené čierne zrná koreničníka sú ideálnym doplnkom k tmavému mäsu, stejkom, hodia sa do omáčok a vďaka nádychu citrusov po rozdrvení sú skvelým oživením talianskych cestovín.

  • ČERVENÝ PEPER

    Dlhé čakanie na dozretie koreniacej kuličky v červený plod prináša sladký Kampotský korenie plný fruktózy, ktorá sa po rozkousnutí v ústach rozvinie v chuť lesných plodov, jabĺk, ruží a šípku. Vďaka svojim vlastnostiam je sladkým kráľom vegetariánskej kuchyne, vhodný na šaláty aj ryby, morské plody, dezerty, vianočné pečenie či koktaily. Fantastický je aj na grilovanie zveriny, k zeleninovým polievkam, rizotám... Jeho extrémne sladkou variantou je exkluzívny výber z najzrelejších kuličiek, ktoré u nás nájdete v podobe tmavo červeného Kampotského korenia. Pozor! Nezamieňajte so ružovým koreničom brazílskym, ktorý nie je korením!

  • BIELA PAPRIKA

    Šampanské medzi koreniami. S bielym korením, ktoré poznáte, nemá nič spoločné. Klasické biele korenia v obchodoch sú lúpané z nezrelého čierneho korenia a zapáchajú, preto ich nikto nemá rád. Pravý biely korenie je lúpaný až zo zrelého červeného korenia (je to jeho jadro) a vďaka tomu získava vlastnosti, pre ktoré ho vyhľadávajú najlepší svetoví šéfkuchári - otvára chuťové poháriky a znásobuje chute v jedle. Je skvelý na grilovanie s tmavými masami, namletý so syrmi, páruje sa s vínami a tapas. Výborne vyladí zeleninové polievky, noky, pesta, čokoľvek s zemiakmi, cestovinami, domácim pečivom, ázijskou kuchyňou či pomazánkami.

ČERSTVÉ PAPRIKY

  • Lyofilizované korenie so soľou

    Nami vyvinutý svetový unikát - mrazom sušený čerstvý zelený solený Kampotský korenie. Špeciálny proces lyofilizácie uchováva maximálnu možnú chuť a kvalitu čerstvého zeleného korenia. Pri spojení s tekutinou alebo olejom kulička opäť nasaje vlhkosť a chutí ako čerstvá. Perfektne sa hodí k stejkom, na omáčky, do cestovín, ale aj na zapekanie a výrobu dezertov.

  • Fermentované solené korenie

    Vzácna edícia fermentovaného čerstvého korenia so soľným kvetom, ktorú pre nás pripravila rodina prezidenta KPPA z výberu najlepších kuličiek. Mäkký, jemný, svieži a menej pálivý zelený korenie na okamžitú konzumáciu vyniká neopakovateľným arómou a hodí sa k mäsu, na omáčky, pesta aj na posypanie akéhokoľvek jedla na tanieri ako finálna bodka!

  • Zelené korenie v soľnom kvete

    Čerstvý zelený Kampotský korenie v slanom náleve. Šťavnatá kulička, ktorá vám vytvorí koreniacu explóziu v ústach! Spolu s lyofilizovaným koreniem ide o veľmi intenzívnu variantu čerstvého korenia, ktorá je vhodná do omáčok, k mäsu, na šaláty, omelety, cestoviny, polievky, syry či čokoľvek, čo milujete s čerstvým koreniem! Čerstvé korenie nedávajte do mlynčeka, používajte celé či drvené v moždíri.